top of page
Forfatters billedeLisbeth Grayston

Opdateret: 30. maj 2024

EN FORTÆLLING OM AT TURDE DRØMME OG TÆNKE STORT TRODS NEDSAT ARBEJDSEVNE.

Rejsen fra at drømme til at handle er en af de største og mest transformerende overgange, du kan gennemgå. Det handler om en metamorfose, hvor du udvikler dig fra en tilstand af mismod og længsel til aktivt at forfølge og realisere sine drømme og handle på dem.


I dag vil jeg dele min personlige fortælling om denne transformation i håb om, at den inspirerer dig til at forfølge dine egne drømme.


Da jeg voksede op, var min mor lærer og min far sælger. Det at formidle og kommunikere var derfor en naturlig del af min opvækst og vores daglige samtaler ved spisebordet. Som folkeskolelærer var min mor meget optaget af altid at tænke leg og kreativitet ind i sin undervisning. Hun elskede at klippe klistre og formidle sit stof på en kreativ måde, så hun på bedste vis kunne motivere og engagere hendes elever.


Min far var en berejst sælger og ingeniør, som levede og åndede for at finde nye mål og destinationer for hans affærer. Han elskede at interagere og kommunikere på tværs af landegrænser, sprog og kulturelle baggrunde.


Disse tidlige oplevelser i min barndom såede en helt særlig tilgang til den kreative tankegang og en skabertrang, hvor ønsket om at formidle og kommunikere på tværs af landegrænser og baggrunde blev grundlæggende både for mit uddannelses- og karrierevalg og ikke mindst lige nu for at skabe min egen lille business på trods af sygdom og fleksjob.


ANSLAG TIL KREATIVITET

En sjov lille anekdote fra mine gymnasiedage: i forbindelse med at jeg færdiggjorde min tid som sproglig student på Allerød Gymnasium skulle vi skrive blå bog. I bogen navngav mine klassekammerater mig ’Krea Lisbeth’.


Dengang handlede det meget om, at jeg altid var fortaler for at præsentere et fagligt stof med et kreativt islæt i form af en tilhørende sjov storyfortælling, en farverig kollage eller en plakat, et skuespil, et billede, et spil eller lign.


Da jeg var barn handlede det mere om at lade tankerne få frit spil og fx forestille sig, at mine mudderkager var Nutella, som jeg så kunne sætte til salg til vejens børn og voksne fra vores indkørsel.


Og senere hen, da jeg arbejdede som registreringsassistent i et større dansk medicinalfirma, blev min kreativitet løsningen på at organisere og strukturere en af landets hidtil største registreringsansøgninger på diabetesmedicin.


Vi havde 14 produkter som alle skulle enten registreres eller genregistreres. Hvert produkt fyldte hvert ca 20 ringbind pr. ansøgning, hvoraf hvert produkt så skulle oversættes til 8 sprog, kopieres og sendes afsted i x antal udgaver. For at give et mere klart billede af, hvor omfattende denne ansøgning var, så skal du forestille dig, at vi i alt endte med at sende 14 store lastbiler fyldt kun med ringbind afsted til den europæiske lægemiddelstyrelse, der dengang sad i London.


Min opgave var at finde en måde at holde styr på hvilke produkter, der skulle i hvilke mapper. Min løsning var kreativ: jeg valgte at farvekode hvert produkt.


Og jeg tror, at det var her, det virkelig slog mig, hvorfor jeg i gymnasiet fik mit kaldenavn ’Krea Lisbeth’ og hvordan jeg bl.a. kunne bruge min kreativitet til andet end at male og tegne som dengang var de mere gængse måder at tænke kreativitet.  


Tanken om at forene kreativitet med struktur, organisation og formidling tændte en passion i mig. Men vejen var ikke straks klar. Jeg tog derfor en Master i Kommunikation og fandt her en vej i at lade kommunikationen være min ledesnor for kreativ formidling og tankeproces.


MIT LIVS VENDEPUNKT: FRA DIREKTIONSSEKRETÆR TIL FLEKSJOBBER

I 2014 blev jeg alvorligt syg og kunne ikke længere arbejde. Jeg blev sygemeldt på fuldtid og der gik 2 år før jeg blev godkendt til fleksjob.

Med ét var jeg kastet tilbage til scratch og jeg måtte se i øjnene, at alle mine erfaringer og kompetencer pludselig skulle gentænkes og ses i et helt nyt perspektiv for at rejse mig. Til at begynde med kunne jeg kun arbejde 3 timer om ugen. Jeg meldte mig derfor som frivillig instruktør på et Lær-at-tackle-selvhjælps program for udsatte borgere. Her underviste jeg i et år 1 gang om ugen borgere, der ligesom jeg selv var syge og gerne ville tilbage i job uden at knække halsen igen.


Efter et år blev jeg fastansat og arbejdede nu 8 timer om ugen i stedet for kun 3. Og igen efter 2 år blev jeg forfremmet til koordinator på programmet og gik således fra bare 3-15 timer på 2 år.


Efter at have arbejdet i alt 5 år på programmet fik jeg mod på at prøve noget nyt. Mit helbred havde langsomt forbedret sig og jeg havde fundet både mod, fysisk og psykisk balance igen.


Jeg begyndte derfor også at drømme om at kunne vende tilbage til mit gamle fag som personlig assistent og lederens sparringspartner. Problemet var bare, at der næsten ikke nogen PA jobs, der bliver slået op på deltid. En PA er jo typisk en, der arbejder og står til rådighed for chefen 24-7. Det var i hvert fald det, jeg selv havde gjort inden jeg blev syg.


Jeg brugte derfor mit netværk og holdt løbende øje særligt på LinkedIn for at se, om der var nogen, jeg kendte som skulle bruge en administrativ medarbejder. Og vupti, var der en jeg kendte, som søgte en allround administrativ. Det var godt nok på fuldtid, men what the heck, tænkte jeg. Måske kan de så splitte stillingen op i to.


Jeg fik jobbet og 2 måneder senere startede jeg som sekretær i et større dansk revisionsfirma på bare 15 timer om ugen. Det var fantastisk og en kæmpe optur at få lov at komme tilbage og give lods for alle mine gemte erfaringer og kompetencer.


1 år senere havde jeg dog fået smag for mere og samtidig havde jeg set, hvor meget det gav mig at kunne arbejde virtuelt derhjemmefra.


AT BLIVE SELVSTÆNDIG PÅ DELTID:

Idéen om at arbejde som selvstændig lå mig ikke fjern. Min søster har haft sin egen virksomhed i 10 år og jeg har løbende hjulpet hende både med administration, kommunikation og forretningsudvikling.


Samtidig har tiden, som er gået med at rejse mig fra sygdom, lært mig, at tro på, at netværk, kreativ tænkning, vedholdenhed og god en sund portion engagement virkelig kan flytte bjerge. Men man må jo ikke være selvstændig, når man er på fleksjob. Så, hvad gjorde jeg så?


Igen kom de sociale medier til min undsætning. Og via et opslag på LinkedIn i februar 2023 fik jeg nys om en virksomhed, der hed FlexVirk, som bl.a. ansætter fleksjobbere, der arbejder som ’selvstændig men ansat’, som det hedder. Det vil sige, at jeg som ansat hos dem får mulighed for at arbejde som selvstændig dog uden eget CVR nummer og jeg fakturerer alt mit arbejde gennem dem. De administrerer således både min løn, pension og feriepenge.


ÉN TING OM DAGEN

At blive ansat som selvstændig via FlexVirk og nu leve livet som selvstændig har været en gamechanger for mig. Det har virkeliggjort mine drømme om at kunne arbejde og få succes igen på trods af sygdom og nedsat arbejdssevne.


For ét år siden, tog jeg derfor et kursus i digital markedsføring og gik derfra langsomt i gang med at bygge min deltids virksomhed op. Jeg byggede min egen hjemmeside i WIX, jeg fik hjælp til at skabe mit brand og få taget nogle flotte brandfotos.


Jeg skrev mig op til et hav af nyhedsbreve og modtog samtidig en bunke af både gode og mindre gode freebies. Udfra disse udvalgte jeg dem, jeg særligt godt kunne lide og valgte bla.a. at tage et stort online kursus hos Trine Ravnkilde, hvordan jeg lærte at lave online kurser og bygger en online kursusvirksomhed. Alt dette hjalp mig med at finde ud af, hvad det var jeg gerne ville leve af og hvordan jeg skulle kommunikere det.


Jeg fandt dog også hurtigt ud af, at det at arbejde som selvstændig er en daglig balance af hvad, hvornår og hvor meget. Og med min fysiologiske begrænsning på 15 timers arbejde om måneden, fik jeg hurtigt gang i at bruge alle mine tidligere lærte værktøjer indenfor struktur, tidsstyring, organisation og mindfulness.

 

Jeg har i mange år dyrket meditation på dagligt plan. I dag er det et helt uundværligt værktøj for mig. Det hjælper mig med at holde fokus og at huske at prioritere og sortere i alle de daglige opgaver og gøremål.


Efter min morgenmeditation og alle de daglige morgenrutiner sidder jeg således hver morgen og planlægger og laver en liste for dagens gøremål. Og det samme gentager sig hver aften, når jeg sidder i sofaen og ser fjernsyn og går til ro. Oftest foregår det som noter på min telefon eller som en agenda på min whiteboard tavle eller via et af mine digitale værktøjer.

 

AT GÅ FRA DRØM TIL HANDLING:

At blive selvstændig på deltid er bekræftelsen på min kreativitet og min skabertrang. Det er også et bevis på at drømme, uanset hvor store, kan blive til virkelighed gennem en vedholden og stærk skabertrang, kærlig dedikation, støtte fra dit netværk, kreativitet og et stærkt drive.


Denne filosofi er blevet mit mantra. Og uanset om det har været 3 eller 15 timer om ugen, så har bl.a. de 15 minutters planlægning og meditation om dagen været med til at sørge for, at jeg hver eneste dag har et produktivt øjeblik dedikeret til min drøm.


Med tiden akkumuleres disse daglige bidder af fremskridt og løbende udvikling, og jeg kan i dag meget mere end blot lave min egen hjemmeside og lave opslag på de sociale medier.


Kulminationen på denne rejse var underskrivelsen af min første faste kundekontrakt som personlig assistent og rådiver for en kendt dansk forfatter og foredragsholder den 1. januar 2024.


LÆRINGER OG REFLEKSIONER

Hvis der er én ting, jeg gerne vil have, at du tager med fra min historie, er det den transformative kraft, der opstår af at turde tro på dig selv og at handle derefter!


Ingen drøm er for stor og ingen ambition er for høj, hvis du bare tør give slip og åbne dig, være sårbar og villig til at dedikere dig til dine drømme én dag ad gangen.


Forfølg dine drømme, omfavn dem og nyd rejsen.

Og husk, at hvert lille skridt tæller. 


 


 

11 visninger0 kommentarer
bottom of page